Aikojen alussa harrastin Taekwondoa, Karatea, Kobudoa enemmänkin. Jopa Kendoa. Ja mitä niitä ehkä oli, liittyen itsepuolustukseen, tai oikeammin taistelulajejahan ne on. Kuten englanniksi sanotaan, Martial Arts. Aika vähän niissä mitään ns. itsepuolustusta on.
Vanhoilla päivillä alkoi olla haasteista pulaa ja päätin uudelleenaloittaa jotain, ja Kobujutsu (“aseellinen karate”) sopii vähemmän notkealla ja heikompi kuntoiselle. Sitä harrastinkin aika monta vuotta. Sitten tuli taas, jotain,.. 3 lasta, töitä, sairastamista, töitä, taidetta, töitä, puutarhaa, vanha talo, konsertteja, teatteria.. jne.
Mutta murskauksesta piti kertoa. Se on eräällä tavalla kivaa puuhaa, kunhan ei tähtää omien rystysten tai muiden ruumiinosien murskaamiseen vaan lähinnä harjoittelee tekniikkaa ja sitä ajatusmallia mikä tuossa pitää olla mukana. Se onnistuu lähes täysin turvallisesti murskauslevyillä joita voi hankkia eri vahvuuksilla. Ne on aika vakiokokoisia, saa monesta paikasta ja hiukan halvemmalla jostain ulkomailta. https://www.kwon.fi/product/1397/kwon-murskauslauta-keltainensininenmusta , https://www.borealhanmoodo.com/p/murskauslauta-dan-rho/
Oikealta nimeltäänhän homma on Tameshiwari, https://www.masutatsuoyama.com/tameshiwari.htm . Varmaan parhaita asian osaajia oli juuri Masutatsu Oyama, https://www.masutatsuoyama.com/tameshiwari.htm – Muutenkin Kyokushinkai tyylisuunnan harrastajat tekevät tuota paljon. Enkä suosittele vastaavia kuin todella pitkän perehtymisen jälkeen, suhteellisen vaatimatonkin kohde saattaa oikeasti murskata koko kämmenen ja rystyset todella huonoon kuntoon. Youtubessa saattaa löytyä, huonon tekniikan ja kovan voiman yhdistelmää käsikirurgi saa korjailla täyden työpäivän ja ruuvailla luun palasia yhteen.
Jotta tuo puuha olisi helpompaa ja ennenkaikkea turvallisempaa niin tein vuosia sitten telineen levyille. Mistään Suomesta enkä edes ulkomailta löytänyt säädettävää mallia, ja mikä olisi riittävän vahva, mutta toisaalta niin kevyt että se olisi helppo nostaa seinälle.
Piti siis säästää ja tehdä itse. Tein osat kahteen kappaleeseen, toinen oli joskus jollain mini-leirillä, mutta toinen on siistimpi, lähes täysin käyttämätön. Jauhemaalattukin. En myy näitä työkseni, enkä ole kauppa, enkä tarjoa mitään ikuista takuuta. Myyn yksityishenkilönä toisen Tori:ssa heti kun saan aikaiseksi. Teline kestaa varmasti 4 kpl keltaisia levyjä, 3 kpl sinisiä levyjä, ja ainakin 2 mustaa levyä. Tein telineeseen tuet jotta levyjä saa pinottua välipalan avulla 4 kpl päällekkäin. Onhan se hauskempaa katkaista neljä levyä kuin yksi. 4 kpl levyjä pysyy paikallaa myös kun teline on seinälle ripustettuna. Sitä varten on tuet sekä magneetti joka pitää levyt paikallaan riittävän hyvin, eikä vaikuta varsinaiseen levyjen katkaisuun.
MUTTA, yhdellä keltaisellakin levyllä voit rikkoa kätesi. Jos lyöt huonolla tekniikalla niin kyllä se saattaa vaurioittaa rannetta tai jotain osia kämmenestä, ei nyt perinpohjaisesti mutta kipeää saattaa tehdä.
Aivan sivun lopussa voit ihailla tai vapaasti arvostella allekirjoittaneen lyöntitekniikkaa, ei ole tätäkään ehtinyt kunnolla harrastaa ja varsinaisesta opettelusta on ainakin 30 vuotta. Jos homma vähääkään kiinnostaa niin on tässä oma hauskuutensa, kuka mistäkin tykkää mutta ihan kiva se on mäjäyttää neljä levyä katki, ja olla ylpeä itsestään. Saman tempun tosi harrastaja tekee sormenpäällään.
Peruslyönnit
- Gyaku tsuki
- Otoshi tsuki
- Otoshi empi